top of page
Foto van schrijverPaul Visser

Niet Alle Innovatie Hoeft Flitsend te Zijn!

Hoe Focus op Incrementele Verbeteringen een Enorme Impact Kan Hebben


Waarom zijn innovatie managers zo geobsedeerd door flitsende projecten, terwijl er vandaag de dag zoveel echte zaken gaande zijn? Dat komt omdat zij geloven dat alleen radicale innovatie een groot verschil zal maken. Dat betekent dat innovatieleiders vaak denken dat de enige manier om vooruitgang te boeken is door grote dromen na te jagen. Ze hebben ongelijk.


Er is veel waarde te vinden in de kleine dagelijkse verbeteringen. Misschien is het echte probleem dat de meeste mensen het saai vinden om uit te leggen hoe ze iets de afgelopen drie maanden met 2% hebben verbeterd.


Eerlijk gezegd, daarmee kom je zelden op de voorkant van het interne bedrijfsblad.


Typen Innovatie: Radicaal, Disruptief, Onderhoudend en Incrementeel


In de zakenwereld wordt innovatie vaak gecategoriseerd in vier hoofdtypen: radicaal, disruptief, onderhoudend en incrementeel. Elk heeft zijn plaats en waarde, maar de stille kracht van incrementele innovatie wordt vaak niet erkend en ondergewaardeerd.


  • Disruptieve Innovaties veranderen - of verstoren - bestaande producten en industrieën. Dit type innovatie verandert de status quo en maakt bestaande producten of diensten overbodig. Auto’s verdrongen paardenkoetsen. Gloeilampen vervingen kaarsen. Tesla en elektrische voertuigen verstoren traditionele verbrandingsmotorauto’s. Door COVID-19 gedreven werken op afstand verstoort kantoren.


  • Radicale Innovaties introduceren fundamenteel nieuwe technologieën of concepten die nieuwe industrieën creëren of bestaande op grote schaal transformeren. Online bankieren veranderde radicaal hoe we omgaan met banken. E-ink displays veranderden radicaal hoe we boeken consumeren. Contactloze betaalsystemen veranderden radicaal hoe we onze latte macchiato kopen. (Ja, radicale innovaties kunnen disruptief zijn en vice versa, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.)


  • Incrementele Innovatie gaat daarentegen over het aanbrengen van kleine verbeteringen aan bestaande producten, diensten of processen. Deze lijken op zichzelf misschien niet nieuwswaardig, maar hun cumulatieve effect kan enorm zijn. Incrementele innovaties maken dingen beter, goedkoper, sneller en efficiënter, wat vaak leidt tot aanzienlijke concurrentievoordelen en klanttevredenheid. Voorbeelden zijn het verlengen van de batterijduur van telefoons, continue software-updates of verbeteringen in de productie.


  • Onderhoudende Innovaties zijn de soorten innovaties die nodig zijn om gewoon in een markt te kunnen blijven. Deze zijn een beetje zoals rennen op een loopband: je besteedt energie om te blijven waar je bent. Veel door regelgeving gedreven duurzaamheidsverbeteringen zijn hiervan een voorbeeld, of verplichte veiligheidsvereisten voor auto’s.





Dus, waarom verdient incrementele innovatie meer aandacht in het AI-tijdperk?


Veel Bedrijfsleiders Hebben Geen Idee Hoe Moeilijk Radicale Innovatie Is

We besteden veel tijd aan het praten met bedrijfsleiders over hun AI-strategie. Negen van de tien keer willen ze dat we een heel nieuw AI-systeem implementeren om:


  • Al hun bestaande systemen te verbinden, en

  • Alle fouten te voorkomen, en

  • Al het handmatige werk te verminderen, en

  • Alle Excel-sheets te verwijderen, en

  • Nieuwe markten te ontwikkelen, en

  • Huidige klanten tevreden te maken, en

  • Werknemers gelukkiger te maken, en

  • … en de lijst gaat maar door.


Gewoonlijk verwachten deze leiders dat we radicale of disruptieve innovaties binnen een paar maanden implementeren, met een budget dat niet eens een mooie sportauto kan kopen. Ze hebben geen idee hoe misleidend ze zijn. Vrijwel per definitie is radicale innovatie onvoorspelbaar, kostbaar, tijdrovend en intern ontwrichtend. All-out gaan met radicale innovatie is niet voor watjes.


Op het eerste gezicht is het enigszins ironisch dat hoe minder innovatie-ervaring een leider heeft, hoe radicaler de innovatie die hij of zij zoekt. Wij denken dat dit logisch is, omdat ze simpelweg geen idee hebben van de moeilijkheden die erbij komen kijken. Ze begrijpen nog niet dat radicale innovatie het domein is waar je waanzinnige hoeveelheden geld kunt uitgeven en nog steeds geen garanties hebt dat het goed zal uitpakken.


In AI is dit nog erger, aangezien de “grote jongens” zo snel innoveren en met zulke grote budgetten. Wij geloven dat een AI-innovatiestrategie geworteld moet zijn in de realiteit en incrementele innovaties, vooral in het begin.


Bouw jezelf een sneeuwbal van incrementele innovaties

Incrementele innovatie is de ruggengraat van continue verbetering. Het gaat over het aanbrengen van kleine veranderingen die na verloop van tijd tot grote impact leiden. Deze verbeteringen kunnen zo simpel zijn als het verbeteren van het ontwerp van een product voor gebruiksgemak, het stroomlijnen van een proces om tijd te besparen, of het adopteren van nieuwe software om de efficiëntie te verhogen.


Het geweldige van incrementele verbeteringen is dat ze relatief veilig zijn. Ze vereisen geen grote kapitaalinvesteringen, interne R&D-teams, of het risico om onbekend terrein te betreden. In plaats daarvan benutten ze de kennis, vaardigheden en creativiteit van bestaande teams om verbeteringen aan te brengen die na verloop van tijd optellen.


Wat betreft innovatie in het AI-tijdperk is ons advies simpel en onveranderd: begin met focussen op incrementele verbeteringen in je werkprocessen. Probeer niet alles in één keer te repareren en te veranderen. Gebruik kunstmatige intelligentie gewoon om je dagelijkse werk een beetje beter te doen.


Voorbeelden van incrementele verbeteringen aangedreven door AI:

  • Automatische notulen van vergaderingen

  • Scannen van uitgaande rapporten op volledigheid en toon

  • AI-gestuurde kennisbank van het bedrijf

  • Klantenondersteuningsassistenten

  • AI voor fraude detectie


Een Cultuur van Continue Verbetering Creëren

Om te profiteren van de kracht van incrementele innovatie, moeten leiders een cultuur ontwikkelen die continue verbetering aanmoedigt. Dit omvat:


  • Het aanmoedigen van werknemers op alle niveaus om ideeën voor verbetering bij te dragen.

  • Het implementeren van systemen om deze ideeën effectief vast te leggen, te evalueren en te implementeren.

  • Het erkennen en belonen van verbeteringen, hoe klein ook.


Conclusie: Omarm de Incrementele Innovatie

Hoewel de aantrekkingskracht van flitsende radicale en disruptieve innovaties duidelijk is, is incrementele innovatie vaak een effectievere manier om op lange termijn succes te behalen. Door te focussen op de kleine, dagelijkse verbeteringen, kunnen organisaties winst in efficiëntie, klanttevredenheid en concurrentievoordeel behalen.



Onthoud, je hebt twee handen!

Als innovatie managers praten we vaak over een “ambidextere innovatiestrategie”. (Ambidexter is een chic woord voor mensen die niet rechtshandig of linkshandig zijn, maar beide handen kunnen gebruiken.) Het idee is dat bedrijven hun middelen moeten verdelen tussen korte termijn laagrisico-incrementele innovatie en lange termijn hoogrisico-radicale innovatie.


Wanneer we leiders helpen hun innovatiestrategieën te ontwikkelen, houden we graag hun Futuristic Frontier-projecten (meer hierover in het Too Much Tech Innovatiekader) in gedachten bij het selecteren van incrementele innovaties om na te streven. Idealiter brengen de kortetermijnprojecten met laag risico waar we vandaag aan werken, onze klanten dichter bij ambitieuzere langetermijndoelen.


Samen veranderen we ambities in prestaties

Als je ook gelooft dat jouw weg naar AI-innovatie zou moeten beginnen met incrementele, zekere innovaties met grote kans op succes, neem dan contact met ons op. Bij Too Much Tech begrijpen we de kracht van het sneeuwbaleffect dat incrementele innovatie je bedrijf zal brengen.


Onze samenwerking is duidelijk:

JIJ kent je bedrijf, industrie en klanten als geen ander

WIJ kennen strategie, uitvoering, communicatie en teamdynamiek

SAMEN veranderen we ambities in prestaties.

Комментарии


Neem contact op

bottom of page